Katsaus kauteen 2019

6.1.2020

Cowboysin ensimmäinen kausi Suomen amerikkalaisen jalkapallon kartalla on nyt takanapäin. Cowboys on viettänyt vauhdikkaan nousujohteisen vuoden, jossa päättäväisyys, periksiantamattomuus ja halu kehittyä ovat olleet kaiken tekemisen keskiössä. Hyvin tehdystä työstä kiitoksena pelaajille, seuralle ja faneille on miesten 3-divisioonan mestaruus.

Ensiaskeleet

Seuran tavoitteena oli kaudelle 2019 saada kokoon III-divisioonaan joukkue, jossa on vähintään 15 sitoutunutta pelaajaa, jotta kausi saadaan kunnialla hoidettua läpi. Lopputuloksena oli 24 sitoutunutta pelaajaa ja yhteensä 28 harrastajaa. Tavoitteet siis ylitettiin selkeästi.

Cowboysin ensimmäiset treenit 7.11.2018 Hirvelän koululla.

Kausi 2019 aloitettiin marraskuussa harjoituksilla Hirvelän koulun liikuntasalissa ja ensimmäisiin treeneihin saapui noin 10 henkeä sekä kourallinen ovien välistä kurkkijoita. Pelaajia liittyi joukkueeseen syksyn aikana tipoittain ja seuran asettamat tavoitteet pelaajien suhteen alkoikin täyttyä nopealla aikataululla. 

Helmikuussa joukkue pääsi tositoimiin scrimmage-ottelulla I-divisioonassa pelaavaa Kotka Eaglesia vastaan. Nuori ja osittain kokematon Cowboy-joukko yllättikin valmennuksen sillä, kuinka hyvin pystyivät laittamaan kampoihin kokeneille Kotkalaisille. Ottelun lopputuloksesta ei kuitenkaan ollut epäselvää, mutta länkkärilauma osoitti, että revolvereissa on muutakin kuin paukkupatruunoita. 

Kesän korvilla Cowboys pelasi myös toisen harjoitusottelun. Tällä kertaa vastaan asettui Cowboysin kanssa lähen samanikäinen, myös 3-divaria pelaava joukkue Lappeenranta Razorbacks. Ottelussa oli kevään haparointia molemmilla joukkueilla, mutta Kuusaan miehet hoitivat ottelun omiin nimiinsä.

Kausi käyntiin

Pitkän odotuksen jälkeen kesä viimein saapui ja edessä oli ensimmäinen turnaus. Vastaan Lappeenrannan isännöimässä turnauksessa asettui vastaan itse isäntäjoukkue Razorbacks sekä Joensuu Wolves. Historian ensimmäinen sarjapeli pelattiin sikalaumaa vastaan. Ottelu meni samoissa merkeissä kuin aikaisemmin pelattu harjoitusottelu, mutta Cowboys oli nostanut tasoa selkeästi muutaman naksun korkeammalle. Joensuu Wolves pelasi ensimmäisen ottelun Kiuruveden Milky City Farmersia vastaan ja näytti vaarallisuuttaan voittamalla MCF:n lukemin 64-0. Wolvesia vastaan pelattu ottelu päättyi Cowboysin voittoon 0-26. Ottelusta tulee erityisesti nostaa esille Kuusalais puolustus, joka pelasi nollapelin kovaa Wolvesia vastaan. Se oli kova suoritus joukkueelta, jossa yli puolet olivat rookie-pelaajia.

Heinäkuussa pelattiin Cowboysin järjestämä ”Cowbowl”. Seuralla oli suuret odotukset turnauksen suhteen, koska tapahtumaan oli panostettu. Olihan kyseessä Kuusankoskelaisen jenkkifutisjoukkueen ensimmäinen kotiottelu ikinä. Panostus kannatti, sillä Voikkaan pallokentälle oli kerääntynyt koko kentän historian suurin katsojamäärä (virallinen vahtimestarin arvio). Ensimmäisenä isäntiä vastaan asettui vanha tuttu Wolves. Ottelu hoidettiin kunnialla lukemin 46-16. Seuraava ottelu oli Milky City Farmersia vastaan missä paperikaupungin pojat tahkosivat hurjat 64-14 lukemat tauluun. Kiuruveteläiset taistelivat ennakkoluulottomasti, mutta kapea rosteri vaati veronsa. Päivä kaiken kaikkiaan oli aivan loistava. Katsojat nauttivat ja antoivat paljon kiitosta hienosti järjestystä tapahtumasta. Teemu Kuusiston ammattimainen selostaminen teki moneen vaikutuksen ja tästä johtuen Cowboys sai monta uutta fania ja lisäksi monta uutta amerikkalaisen jalkapallon seuraajaa.

Hogbowl 29.6.2019, Wolves vs Cowboys. Kuva: Janne Virtanen

Seuraavaksi vankkurit suuntasivat Joensuuhun, tuohon hymyilevien ja rennonletkeiden pohjois-karjalaisten pääkaupunkiin. Tälle reissulle mustakelta-joukko oli tehnyt hyökkäykseen muutoksia ja päättivät kokeilla uusia pyssyjä finaaliturnausta silmällä pitäen. Kokeilu ei ollut turha sillä Kiuruvesi kaatui ensimmäisessä ottelussa lukemin 0-38. Tässä ottelussa lähinnä vasta kohdistettiin uusia Coltin Peacemakereita, mikä oli vain tyyntä myrskyn edellä. Seuraavassa ottelussa Razorbacks kaatui lukemin 74-8. Sillä ottelulla Kuusaalaiset tiputtivat Lappeenrannan ja finaalihaaveet jäivät Joensuuhun. Joensuun turnaus sinetöi Cowboysin runkosarjan voiton ja sen myötä myös Final Four-turnaus saatiin järjestettäväksi Kuusankoskelle.

Finaaliturnaus

Äijämaljan jahti aloitettiin toden teolla Voikkaan pallokentällä Final Four-turnauksen merkeissä. Vaikka kausi olikin tähän mennessä ollut melkoista ilotulitusta, niin finaaliturnauksessa mikään ei ollut itsestään selvää (niin kuin ei urheilussa pidäkään olla). Kuusaalle oli siis saapunut pelaamaan 3-divisioonan parhaat, isäntäjoukkue Cowboys, Joensuu Wolves, Pirkkala Spartans sekä Seinäjoki Gators. 

Turnauksen ensimmäisen ottelun pelasi Spartans ja Wolves. Ensimmäisessä välierässä isomman yllätyksen järjesti kuitenkin Joensuu, joka pienellä rosterilla ja talvisodan hengellä raivasi tiensä finaaliin lukemin 26-28.

Seuraavassa välierässä Cowboysia vastaan asettui suomen jenkkifutiksen suur-seura Seinäjoki Crocodilesin kehitysjoukkue Gators. Pikkukaupungin miehille häviö ja pronssiottelu ei ollut vaihtoehto ja tässäkin ottelussa nopeampi revolverin vetäjä oli Cowboys. Sen osoitti kotijoukkueen puolustus heti ensiminuuteilla ottamalla syötönkatkon ja viemällä pelivälineen Gatorsin maalialueelle. Kun ottelua oli kulunut vain 10 minuuttia, niin taulussa oli jo lukemat 14-0, eikä tässä vaiheessa Cowboys-hyökkäys ollut käynyt vielä kertaakaan kentällä. Vankkurit siis pyörivät, hyvin kohdistetut uudet revolverit soittivat sävelmäänsä ja lehmipojat olivat päättäneet näyttää kuka on tämän kaupungin Sheriffi. Ottelu päättyi Gatorsin taistelusta huolimatta Kuusaalaisten voittoon lukemin 74-20.

Enää yhden ottelun päässä kiilsi kiitos hyvin tehdystä työstä, Äijämalja. Vastaan asettui Susijengi, joka oli jo vanha tuttu aikaisemmista runkosarjan turnauksista. Mainittakoon vielä iso hatun nosto Joensuulle, joka kesän pienellä joukkueella taistelleena oli raivannut tiensä finaaliin. Selkeänä ennakkosuosikkina oli ansaitusti Cowboys, joka ei tähän mennessä ollut hävinnyt yhtään ottelua. Ottelun askelmerkit olivat selvät ensimmäisestä sekunneista asti. Cowboys pelasi omaa vahvaa peliään ja sinetöi ottelun lukemiksi 50-18 ja niin äijäpysti jäi Kuusankoskelle. Finaalipäivä oli jälleen onnistuminen ja samat reilu 300 katsojamäärät saavutettiin jälleen. Iso kiitos tästä kaikille ottelua seuraamaan tulleille.

Final Four-turnaus 7.9.2019. III-divisioonan mestarit. Kuva: Janne Virtanen

Loppusanat

Nyt Kuusankoskelle on alettu rakentaa pienin palasin omaa jenkkifutis-kulttuuria ja se on otettu vastaan erittäin hienosti. Kesälle 2020 toivomme samanlaisia(ja vielä korkeampia) katsojamääriä ja haluamme kehittää ottelutapahtumaa entisestään. Loppu kaneettina todettakoon, että Kouvolan, Kuusankoskelainen amerikkalainen jalkapallo voi hyvin ja jatkaa kehittymistä lyhyin, mutta määrätietoisin askelin. Kauteen 2020 valmistautuminen on aloitettu ajoissa syksyllä ja joukkue on vahvistunut jopa 37 harrastajaan. Nähdään ensikesänä kentällä ja lähdetään kaikki yhdessä hakemaan rautamaljaa Kuusankoskelle.

Lopuksi vielä isot kiitos kaikille tukijoille, Te olette mahdollistaneet tämän laadukkaan harrastamisen. Kiitos myös kaikille talkoolaisille ja Cowboysin ystäville. Ja erityiskiitos vielä kiskan tytöille <3Mikko Lautamatti

Puheenjohtaja

Kymenlaakson Jefu ry