Otteluraportti: Cowboys puhtaalla pelillä runkosarjan voittoon

31.7.2019

Wolves Homecoming Bowl 2019

28.7.2019 Kuusankoski Cowboys päätti oman runkosarjansa Joensuussa, jossa järjestettiin kolmosdivisioonan itäisen lohkon viimeinen runkosarjaturnaus. Wolves homecoming bowlnimisessä turnauksessa Kuusankoski jatkoi voittokulkuaan ottamalla päänahat Kiuruveden Milky City Farmersista 38-0 (22-0) ja Lappeenranta Razorbackista 74-8 (34-8). Näin ollen Cowboys pelasi puhtaan runkosarjan voittamalla kaikki ottelunsa ja rekordilla 6-0 saavat kunnian isännöidä kolmosdivisioonan Final Four -turnausta, johon osallistuvat itäisen ja läntisen lohkon kaksi parasta joukkuetta.

Kiuruvesi Milky City Farmers - Kuusankoski Cowboys 0-38 (0-22)


Päivän ensimmäinen ottelu käynnistyi aamupäivästä Kiuruveden jenkkifutisylpeyttä Milky City Farmersia vastaan. Farmers oli omaan "kotiturnaukseen" saanut ilahduttavasti rosteriin täytettä, joten kovaa ja loppuun asti pelaava joukkue oli valmis haastamaan Kuusankosken. Cowboysilla oli hieman vajausta omassa miehistössään erityisesti hyökkäyksen puolella, mutta vastaavasti molemmin puolin palloa saadut linjamiesvahvistukset mahdollistivat pelaajien positiomuutokset. Kuusankosken pelinrakentajana aloittikin tähän mennessä hyökkäyksen linjan sentterinä pelannut #5 Mikko Lautamatti ja vastaavasti velimies #1 Jukka Lautamatti siirtyi laitahyökkääjäksi.

Cowboys voitti kolikonheiton ja tuhoisaa jälkeä tehnyt hyökkäys marssi kentälle uudessa kokoonpanossaan. Hyökkäyksen muutoksista huolimatta teema oli edelleen sama. Pelinrakentaja Mikko Lautamatti ja paluun keskushyökkääjäksi tehnyt Kuusankosken vanhin vahvin mies #31 Joonas Nikula paukuttivat alkuun vahvoja juoksuja Farmersin puolustusta vastaan. Juoksun tueksi Lautamatti yritti ujuttaa lyhyempiä ja pidempiä heittopelejä, mutta joko pallo poltteli laitahyökkääjän näpeissä tai heitot karkasivat vastaanottajiltaan. Muutaman epäonnistuneen heiton jälkeen Lautamatti sai ruosteet karistettua ja löysi syvällä heitolla veljensä Jukka Lautamatin vasemmalta laidalta, joka kirmasi aina maalialueelle asti. Lautamatti-Lautamatti akselin ensimmäisen maalin täydensi Mikko Lautamatin oma kiertopeli lisäpisteyrityksessä, joten tilanne 0-8.

Farmersin hyökkäys vyöryi kentälle ainoana tarkoituksenaan vastata lehmipoikien hyökkäyksen haasteelle, mutta vastassa oli Kouvolan betoniseinäksi ristitty Cowboysin puolustus. Farmers aloitti vuoron rummuttamalla omaa juoksuaan keskushyökkääjiensä voimalla, mutta pääsääntöisesti juoksut päättyivät ennen aloituslinjaa. Farmers yritti muutaman juoksupelin jälkeen sekoittaa mukaan heittoa, mutta tämä koitui Kiuruvedelle kohtalokkaaksi. Pallo heitettiin korkeana syvälle keskustaan ja jäi vajaaksi vastaanottajastaan. Sen sijaan paikalla oli Valkealan Jäyhä #15 Tatu Niemi, joka nappasi syötönkatkon ja pallonhallinnan takaisin Cowboysille.

Cowboys hyökkäys siirtyi jälleen kuljettajan paikalle tarkoituksena kasvattaa johtoaan. Tummia pilviä vaikutti kasaantuvan lehmipoikien hyökkäysvuoron ylle, kun kolme yritystä päättyivät epäonnistuneisiin heittoihin. Lehmipojat pelastuvat Farmersin puolustuksen ottaessa rangaistuksen väärästä blitzistä, minkä ansiosta Cowboys sai uudet yritykset. Uutta mahdollisuutta ei jätetty käyttämättä vaan ensin Lautamatti-Lautamatti akseli nappasi keskelle suuntautuneella heitolla 20 jaardia ja homman sinetöi puolustuksen puolelta lainattu #43 Ville Kostiainen, joka nappasi Screen-pelistä pallon kiinni ja näyttävän juoksun päätteeksi päätyi maalialueelle asti. Lisäpisteyritys epäonnistui eli tilanne 0-14. 

Farmers siirtyi seuraavaksi hyökkäämään ja heti ensimmäisellä pelillään keskushyökkääjä kiersi näyttävästi linjan vasemmalta puolelta 15 jaardia. 

Kuva: Jarno Lautamatti

Tämän jälkeen Kuusankosken puolustus ei antanut mitään vaan tukimies #22 Jere Virtanen ja linjan päädystä #45 Jesperi Taina esittivät näyttäviä taklauksia pallonkantajiin aloituslinjan takana. Kolmannen epäonnistuneen juoksun jälkeen Farmers luopui pallosta. Seuraavaksi Cowboys hyökkäys kävi esiintymässä kentällä lyhyesti, kun harvinaislaatuisesti hyökkäys joutui luopumaan pallosta heti kolmen yrityksen jälkeen. Näin ollen Farmers pääsi jatkamaan hyökkäyksellään ja Kuusankosken puolustus ei ehtinyt pitkään sivurajalla levätä.

Farmers jatkoi kiertopelien viljelemistä maata pitkin, mutta lukuun ottamatta yhtä pidempää juoksua, puolustus ei antanut Farmersille mitään. Joko juoksut tyrehdytettiin tukimiesten Virtasen ja #44 Teemu Komarovintoimesta tai heitot päättyivät maahanlyönteihin takapuolustajien Niemen tai #8 Daniel Kivenkäsien kautta. Farmers oli jälleen pakotettu luopumaan pallosta ja oli seuraava Kuusankosken hyökkäysvuoron aika.

Lehmipojat olivat hioneet kuviot kuntoon sivurajalla, sillä kentällä nähtiin päättäväinen ja hyvin rullaava hyökkäyskokoonpano. Farmersin puolustus laitettiin melkoiseen mankeliin, kun juoksua paukuttivat milloin Nikula, Lautamatti itse tai laitahyökkääjä #26 Teemu Tuovi. Lautamatti naulasi hyökkäysvuoron ensin toimittamalla pallon Corner kuviosta Tuoville vasempaan laitaan ja heti perään Motion-pelin kautta maalialueelle ehtineelle Tuoville oikeaan laitaan. Lisäpisteen Lautamatti toimitti Kostiaiselle ja tilanne 0-22.

Kuva: Jarno Lautamatti

Farmers hyökkäys pääsi esiintymään vielä kerran ennen puoliaikaa ja saikin kasattua ottelun parhaimman hyökkäysvuoronsa. Kiertopelit vasemmalta ja oikealta upposivat Kuusankosken puolustukseen ja harmilliset ohitaklaukset antoivat Farmersille ilmaisia jaardeja. Farmers pääsi jo kolkuttelemaan Kuusankosken maalialuetta, mutta lopulta Cowboys puolustus pysyi tiukkana pitäen vastustajan edelleen nollilla. Puoliaika koitti ja tauolle suunnattiin tilanteessa 0-22.

Farmers pääsi aloittamaan toisen puoliskon omalla hyökkäyksellään ja hakemaan kaivattuja kavennuspisteitä. Lopputuloksena oli Kuusankosken mallikkaan puolustuksen johdosta kolme yritystä ja pallosta luopuminen. Näin ollen Cowboys hyökkäys lähti hakemaan viimeistä sinettiä pelille.

Koneet käynnisteltiin toiselle puoliajalle maata pitkin. Ensin Nikula raapaisi 15 jaardia ja uudet yritykset, jonka perään pelinrakentaja Lautamatti itse juoksi kevyen raivoisalla raviaskeleella massiiviset 30 jaardia. Kun Cowboys hyökkäys oli jo puolessa välissä omaa hyökkäyspuoltaan, niin lupaavan näköinen hyökkäysmyllytys päättyi tylysti. Lautamatti sai painetta Farmersin linjalta ja syvä heitto tandemin toiselle Lautamatille jäi aavistuksen vajaaksi. Farmers puolustus oli paikalla ja nappasi syötönkatkon ja pallon hallinta vaihtui takaisin Farmersille. Kuusankosken hyökkäyspoppoo haistoi jo maalin ilmassa, mutta joutui harmikseen siirtymään takaisin sivurajalle ilman pisteitä.

Farmers tuli jälleen intoa puhkuen kentälle hyökkäyksen toimesta, mutta eivät pystyneet vieläkään viimeistelemään omaa vuoroon maalin arvoisesti. Farmers hyökkäys hakkasi päätään betoniseinään kerta toisensa jälkeen todeten vain sen olevan tällä kertaa murtumaton. Sen sijaan Cowboys hyökkäys syötönkatkon jälkeen nakutteli tylysti vielä Nikulan ja Jukka Lautamatin toimesta muutaman maalin. Lopputuloksena tyylikäs 0-38 voitto ja äärimmäisen kova nollapeli puolustukselle.


Puolustuksen valmentaja Mikko Vainion mietteet ottelun jälkeen:

"Alku oli haparoivaa puolustuksen osalta. Kiertopelien vastuut oli aika ajoin hakusessa ja luvattoman paljon ohitaklauksia. Näytettiin silti sitkeytemme ja vaikka taivuttiin ei katkettu missään vaiheessa. Vaikka tehtiin virheitä, niin nollapeli on aina hyvä suoritus puolustukselta."


Laitahyökkääjä Jukka Lautamatin pointit matsista:

"Alkuun poissaolot näkyivät kyllä hyökkäyksen puolella. Se pakotti sijoittamaan uusia jätkiä uusille paikoille ja se vaati muutaman hyökkäysvuoron aikaa sopeutua. Tuon jälkeen homma alkoi rullaamaan ja onnistumisia saatiin maan kautta ja ilmassa. Erityismaininta vanhalle sotaratsulle Joonakselle (Nikula). Jalka nousi edelleen nuoruusvuosien tapaan ja konkretisoitui muutamalla hienolla siivulla ja maalilla."

Kuusankoski Cowboys - Lappeenranta Razorbacks 74-8 (34-8)


Kaakon derby osa kolme oli luvassa, kun keväällä pelatun harjoitusottelun ja Lappeenrannan turnauksen jatkoksi pelattiin kolmas matsi tämän vuoden puolella Lappeenrannan sikalaumaa vastaan. Cowboys haki himoittua 6-0 rekordia ja sinettiä finaaliturnauksen järjestämiselle kotipuolessa. Lappeenrannalla oli mahdollisuus voitolla varmistaa omat jatkopelit finaaliturnauksessa, joten panosta ottelusta ei puuttunut.

Onnetar suosi Kuusankoskea jälleen ja yhteiset nuotit löytänyt Cowboys hyökkäys lähti jatkamaan siitä mihin se jäi edellisessä ottelussaan. Lappeenrannan puolustusta pehmitettiinkin ensin muutamalla vartaloiskulla, kun Mikko Lautamatti juoksi ensin vasemmalta melkein uudet ja heti perään Motion-pelin kautta Jukka Lautamatti kiersi oikealta uudet yritykset ja vähän päälle. Sikalauma laitettiin tämän jälkeen polvilleen laskemaan lukua, kun Lautamatti-Lautamatti akseli toimi jälleen syvällä heittokuvalla ja Jukka Lautamatti löysi itsensä 60 jaardin kiinniotollaan maalialueelta. Mikko Lautamatti viimeisteli lisäpisteen ja tilanne välittömästi 8-0.

Lappeenranta yritti omalla hyökkäyksellään nostaa joukkuetta takaisin tasatilanteeseen, mutta paikalla oli myös hyvin virittäytynyt Cowboys puolustus. Sikalauma lähti heittopainotteisesti haastamaan Cowboysin takakenttää. Lopputulema oli tyly, kun kolmen heittoyrityksen jälkeen Lappeenranta oli pakotettu luopumaan pallosta ja lehmipoikien puolustus jatkoi myös siitä mihin viime ottelussa jäivät.

Lappeenrannan puolustus pääsi jälleen talon parhaille paikoille todistamaan kolmosdivarin tehokkainta hyökkäystä, kun Nikula juoksi ensin keskeltä kahdella yrityksellä viitisentoista jaardia ja Mikko Lautamatti heti perään vasemmalta parisenkymmentä jaardia lisää hyvää. Homma viimeisteltiin syvällä heitolla vasempaan laitaan, jossa oli Tuovi, joka voitti oman puolustajansa heti aloituslinjassa ja sai viimeistellä maalin komealla kiinniotolla. Tuovi nappasi vielä pallon uudemman kerran lisäpisteyrityksessä, joten tilanteeksi 14-0.

Sikalauman seuraavalla hyökkäysvuorolla pelinrakentaja #2 Ashley Dewing aloitti juoksemalla itse vasemmalta puolelta väkevästi reilu kymmenen jaardia ja uudet yritykset. 

Seuraavaksi Dewing löysi laitahyökkääjänsä #13 Jon Savolan, jonka hienolla kiinniotolla sikalauma eteni viitisentoista jaardia eteenpäin. Tämän jälkeen Cowboys puolustus ryhdistäytyi eikä antanut Dewingille mahdollisuutta juosta itse tai löytää vapaita laitahyökkääjiä heitoilla. Lappeenranta päätti pelata viimeisen yrityksensä ja yritti löytää syvällä kuviolla laitahyökkääjää. Paikalla oli myös Niemi, joka oli hiuskarvan päässä syötönkatkosta. Pallo siis takaisin Cowboys hyökkäykselle.

Lehmipoikien hyökkäysvuoro kesti tasan kolme yritystä, kun ensin pallo toimitettiin laitaan Jukka Lautamatille pujotellen uudet yritykset ja heti perään Tuovi oli jälleen eksyttänyt kaikki puolustajansa saaden kaikessa rauhassa hölkötellä pallon kanssa maalialueelle viimeistellen ottelun toisen maalinsa. Lisäpisteyritys epäonnistui, joten tilanne 20-0.

Lappeenranta näki hieman päivänvaloa seuraavalla hyökkäysvuorollaan, kun pelinrakentaja Dewing löysi ensin Savolan oikeasta laidasta vapaana napaten uudet yritykset ja muutama yritys myöhemmin Savola oli juossut syvän kuvion vasemmalle puolelle päässen Kuusankosken puolustajan selän taakse. Dewing toimitti pallon tarkasti Savolalle ja hän juoksi maalialueelle. Lisäpisteyrityksessä Dewing löysi sisemmän laitahyökkääjänsä #84 Hannes Seppäsen lyhyellä uloskuviolla ja tilanteeksi 20-8.

Lehmipoikien hyökkäysvuoro oli jälleen edessä ja tällä kertaa shown varasti Kuusankosken oma Kippari-Kalle Joonas Nikula. Ensin Nikula juoksi keskeltä heittohämäyksen jälkeen uudet yritykset. Heti perään vasemmalta puolelta viitisentoista jaardia Lappeenrannan puolustusalueelle asti ja kuin kirsikkana kakun päälle sama homma oikealta puolelta ja karistaen puolustajat kannoiltaan viimeisteli 30 jaardin juoksunsa maalin arvoisesti. Lisäpisteen juoksi maaliin Mikko Lautamatti ja tilanne 28-8.

Lappeenrannan selkäranka näytti tässä kohtaa katkeavan lopullisesti, sillä muita pistesuorituksia ei enää sikalaumalle annettu. Cowboys puolustus tukki mallikkaasti kaikki juoksuyritykset ja takakenttä siivosi sinne tulleet pallot maahanlyönneillä tai syötönkatkoilla. Cowboys hyökkäys jatkoi rellestämistään loppuottelun ajan takomalla lopputulokseksi 74-8. Lehmipojat eivät jättäneet spekuloinnille mitään sijaa vaan 2019 pelikaudella Kaakon herruus sementoitui Kymenlaaksoon.


Päävalmentaja Mikko Lautamatin summaus turnauksesta:

”Saimme vahvistuksia hyökkäyksen ja puolustuksen linjoihin, joten ensimmäisessä matsissa itse hain vähän pelituntumaa pelinrakentajan paikalla. Alun haparoinnin jälkeen asiat alkoivat loksahdella paikalleen. Esitimme monipuolista hyökkäystä ja onnistumisia tuli heitto- ja juoksupeleissä paljon. Hyökkäyksen linjassa Ville Juutila, Joni Kolehmainen ja Jesse Kukanaho teki mieletöntä duunia. Aikaa oli runsaasti heittää ja juoksuissa aukkoja syntyi erinomaisesti. Puolustus pelasi taas omaa vahvaa peliään. Ville Kostiainen ja Daniel Kivi nappasivat syötönkatkoja ja esittivät hyvää peittopelaamista. Tatu Niemi, Jere Virtanen ja Teemu Komarov jakoivat kovia taklauksia ja pysäyttivät juoksupelejä aloituslinjaan. Nyt jatketaan treenejä ja käännetään katseet kohti finaaliturnausta.”