Otteluraportti: Turnausvoitto HogBowlista

1.7.2019

HogBowl 2019

29.6.2019 tehtiin Kuusankoski Cowboysin seurahistoriaa, kun joukkue pelasi ensimmäiset viralliset ottelunsa Lappeenranta Razorbacksin järjestämässä HogBowl-turnauksessa.

Lopputulos oli lehmipojille täydellinen, kun kahdesta ottelusta jäi käteen kaksi voittoa ja turnausvoitto matkasi Kouvolaan.

Lappeenranta Razorbacks - Kuusankoski Cowboys 22 - 36 (8 - 12)

Cowboysin historian ensimmäisessä virallisessa ottelussa vastaan asettui turnauksen järjestänyt isäntäjoukkue Lappeenranta Razorbacks. Joukkueet pelasivat aikaisemmin keväällä harjoitusottelun Sami Hyypiä-areenalla, mikä lopulta päättyi Kuusankosken voittoon. Kuusankosken vakaa aikomus oli jatkaa keväällä alkanutta voittoputkea ja pitää "Kaakon derbyn"-titteli Kymenlaaksossa.

Cowboys puolustus sai ensimmäisenä tulikasteen, kun Lappeenranta voitti kolikonheiton ja valitsi hyökkäyksen. Puolustus aloitti ottelun tunnustellen ja Lappeenrannan pelinrakentaja #2 Ashley Dewing pääsikin etenemään kiertopeleillä mukavasti. Cowboysin puolustus selkä seinää vasten oman maalialueen tuntumassa pysyi tiukkana ja kokeneen takapuolustaja #15 Tatu Niemen johdolla takakenttä ei antanut Lappeenrannan pelinrakentajalle avoimia heittokohteita. Hyökkäysvuoro vaihtui ja Kuusankosken hyökkäys marssi kentälle ottamaan oman tulikasteensa.

Kuusankoski aloitti oman hyökkäysvuoron kolmen keskushyökkääjän muodostelmalla ja pallonkantajana toiminut #13 Elias Vanhalakka eteni vahvasti keskushyökkääjien blokkien takana. Hyökkäysvuoro oli loppua ennen aikojaan yli menneen aloitussyötön takia ja sikalauma kerkesi jo peittämään pallon, mutta Kuusankosken onneksi Lappeenrannan puolustus oli ehtinyt paitsioon ja näin ollen vierasjoukkue pääsi jatkamaan hyökkäystään. Cowboys jatkoi juoksuhyökkäyksen vyöryttämistä pelinrakentajaksi tulleen #1 Jukka Lautamatin johdolla. Lopulta kuin nuori varsa, Lautamatti juoksi keskeltä kenttää maalialueelle asti ja Kuusankoski Cowboysin historian ensimmäinen virallinen maali oli tosiasia. Lisäpisteyritys epäonnistui, joten tilanne 0-6 Kuusankoskelle.

Lappeenranta aloitti omalta 20 jaardin viivaltaan kiertopeleillä, mutta tällä kertaa lehmipoikien kiertovastuut olivat paremmassa jamassa ja etenemistä suurissa määrin ei tapahtunut. Kuusankosken takakentälle tapahtui valitettavasti nukahdus ja pelinrakentaja Dewing löysi pitkällä heitolla laitahyökkääjä #13 Jan Savolan, joka pääsi karkuun Cowboysin puolustukselta juosten aina maaliin asti. Dewing juoksi lisäpisteyrityksen onnistuneesti, tilanne 8-6.

Hyökkäysvuoro vaihtui TD:n jälkeen Cowboysille, joka rullasi eteenpäin tasaisen varmasti kiertopeleillä juosten ja lyhyitä kuvia heittäen kuin hyvin öljytty kone.

Kuva: Marko Pessi

Lopulta Lautamatti löysi komealla Hitch-and-Go kuviolla laitahyökkääjä #14 Leevi Åhlströmin ja toinen maalin arvoinen suoritus oli plakkarissa. Lisäpisteyritys epäonnistui jälleen, joten tilanne 8-12.

Puoliaikaa oli jäljellä alle kaksi minuuttia, kun Lappeenranta marssitti oman hyökkäysorkesterinsa paikalle. Kuusankosken takakenttä näytti tällä kertaa osaamistaan, kun nuori tukimies #22 Jere Virtanen seurasi omaa miestään juoksukuviossaan kuin varjoa ja suoritti näyttävän maahanlyönnin. Myös kulmapuolustaja #84 Joonas Salama oli tarkkana omalla puolellaan ja oli lähellä syötönkatkoa. Puoliajan viimeisessä pelissä Dewing löysi vapaan laitahyökkääjän, mutta tällä kertaa pallo poltteli käsissä ja pelikello umpeutui. Tauolle vetäydyttiin siis jännittävästi tilanteessa 8-12.

Toisen puoliajan Kuusankoski aloitti hyökkäämällä ja heti ensimmäisellä pelillä löi ilmat pihalle Lappeenrannan keuhkoista. Lautamatti löysi tuulennopean laitahyökkääjän #86 Juuso Metsolan syvällä kuviolla ja Metsola karisti puolustajat kintereiltään juosten maalialueelle koskematta. Tällä kertaa lisäpisteyritys onnistui Lautamatin juostessa maaliin, joten tilanne heti toisen puoliajan alkuun 8-20.

Kuusankosken toinen kulmapuolustaja numero #26 Teemu Tuovi oli heti Lappeenrannan ensimmäisessä heittopelissä lukenut pelin mallikkaasti ollen lähellä syötönkatkoa, mutta suoritus jäi odottamaan isompia näyttämöitä.

Heti seuraavalla yrityksellä Lappeenranta pelasi screen pelin keskelle laitahyökkääjä Savolalle, joka eteni mallikkaasti uusiin yrityksiin. Muita heittoja Kuusankosken puolustus ei antanut vaan lopulta neljännellä yrityksellä puolustuksen linjamies #45 Jesperi Taina räjähti linjan päädystä läpi säkittäen pelinrakentaja Dewingin ja hyökkäysvuoro vaihtui.

Kun Lappeenrannan puolustus oli juuri ja juuri toipunut Cowboysin ensimmäisestä iskusta toisella puoliajalla, tarjoili Lautamatti tovereineen lisää lyöntejä Lappeenrannan palleaan. Option peli oikealle, Lautamatti pitää pallon ja väistelee puolustajia kuin keiloja laukaten aina maaliin asti. Lisäpisteyritys heitettiin onnistuneesti Åhlströmille ja tilanne 8-28 Kuusankosken eduksi.

Seuraava Lappeenrannan hyökkäysvuoro eteni jälleen maata pitkin kiertopeleillä keskushyökkääjä #19 Totti Ikäheimosen avulla ja ilmateitse Savolan kiinniotoilla. Lopulta myös Lappeenranta löysi tiensä aina maalialueelle asti Ikäheimosen kiinniotolla. Lisäpisteyrityksen Dewing juoksi jälleen itse ja tilanne kaventui 16-28.

Kuusankosken hyökkäys laittoi lisää pökköä pesään ja aloitti vuoron syvällä heitolla Åhlströmille, joka nappasi pallon ja eteni 30 jaardia heti kättelyssä.Jere Virtanen urakoi myös hyökkäyksen puolella ja juoksi keskushyökkääjän paikalta swing kuvion oikealle ja väkivahvana pelaajana rynni uudet yritykset. Hyökkäysvuoro viimeisteltiin Metsolan juostessa kahden blokkaajan takana suoraan keskeltä maalialueelle kuuden pisteen arvoisesti. Lisäpisteyrityksessä Lautamatti juoksi itse vasemmalta puolelta onnistuneesti ja tilanne ratkaisevan tuntuisesti jo 16-36.

Lappeenranta vielä keitteli kasaan toisen puoliajan viimeisellä vuorolla onnistuneen hyökkäyssarjan päättäen sen heittomaaliin #33 Roope Kajasteelle, mutta tämä oli vain lähinnä kosmetiikkaa. Pillin vihellys sinetöi taululle loppulukemiksi 22-36 ja lehmipoikien ensimmäinen ottelu päättyi vakuuttavaan voittoon Lappeenranta Razorbacksista.

Puolustuksen valmentajan Mikko Vainion mietteet ottelusta:

"Pelin alku oli tahmea ja odotetusti hieman hermostunut uusien pelaajien osalta. Vastustaja rokotti meitä kiertopeleillä turhan paljon ja vastuissa oli hieman hakemista. Olin äärimmäisen tyytyväinen toiseen puoliaikaan. Reagoitiin, tehtiin muutoksia puolustukseen ja saimme vastustajan juoksun aisoihin. Kaiken kaikkiaan ensimmäiseksi peliksi hyvä suoritus."

Hyökkäyksen pelinrakentajan Jukka Lautamatin mietteet ottelusta:

"Likipitäen täydellinen suoritus hyökkäykseltä. Toteutettiin laadittua suunnitelmaa tarkalleen eikä tarvinnut kaivaa kaikkia temppuja takataskusta. Perusvarmaa tehokasta suorittamista joka jannulta."

Joensuu Wolves - Kuusankoski Cowboys 0-26 (0-14)

Päivän toinen ottelu ratkaisi myös koko turnauksen voiton, sillä Joensuu voitti oman ensimmäisen ottelunsa Kiuruvesi Milky City Farmersia vastaan 64-0.

Cowboys voitti kolikonheiton ja tulikuuma hyökkäys pääsi aloittamaan ottelun. Lautamatin vetämä hyökkäys jatkoikin siitä mihin edellisessä ottelussa jäätiin. Ensin Lautamatti näytti juoksuvoimaansa 20 jaardin leiskautuksella ja heti perään keskushyökkääjäksi siirtynyt Metsola otti pitkiä siivuja omilla juoksuillaan. Koko päivän upeasti pelannut hyökkäyksen linjamiestrio #69 Jesse Kukanaho, #55 Mikko Lautamatti ja #59 Joni Kolehmainen tekivät omalla työllään heittämisen helpoksi pelinrakentaja Jukka Lautamatille, joka löysi ensin Leevi Åhlströmin slant kuviosta ja pallon lopulta maalialueelle motion pelistä toimitti #12 Joona Taari. Lisäpisteyritys epäonnistui, joten tilanteeksi 0-6.

Hyökkäysvuoro siirtyi Joensuun joukkueelle, joka aloitti väkevästi juoksulla, kun raamikas keskushyökkääjä #90 Niilo Immonen otti uudet hyökkäysyritykset esittämällä muutaman mallikkaan pallonkannon. Kuusankosken puolustus ei ottanut taka-askelia, vaan vastasi tiukasti pitämällä omat vastuunsa ja taklaamalla varmasti. Joensuu ei onnistunut etenemään vaan oli pakotettu luopumaan pallosta.

Cowboys hyökkäys siirtyi kentälle ajatuksena jatkaa murskaavaa tahtiaan, mutta Joensuun puolustus esitti tällä kertaa vakuuttavaa tekemistä pitämällä Metsolan ja Lautamatin esittämän juoksu-uhan kurissa. Lautamatti sai juostua yhdet uudet yritykset, mutta tämän jälkeen Joensuun puolustus piti ja pakotti vuorostaan Kuusankosken luopumaan pallosta.

Joensuun hyökkäys kävi toteamassa uudelleen Kuusankosken puolustuksen lujuuden. Viimeisen naulan susilauman hyökkäykselle kävi lyömässä puolustuksen linjan päässä raatanut #77 Jarkko Kolehmainen, joka säkitti vastustajan pelinrakentajan #19 Jesse Palviaisen kymmenisen jaardia taaksepäin. Tästä Joensuu ei toipunut vaan oli jälleen pakotettu luopumaan pallosta.

Kuva: Janne Virtanen

Tästä alkoi Cowboysin pitkä hyökkäysvuoro, josta ei tapahtumia puuttunut. Vuoro ei alkanut ruusuisesti, sillä Lautamatti otti kovan iskun skannatessaan laitahyökkääjiään hieman liian pitkään. Lautamatti ravisteli iskun pois ja heti seuraavalla yrityksellä heitti Vanhalakalle onnistuneesti saaden joukkueelleen uudet yritykset. Samalla hyökkäyksenlinjasta Kolehmainen loukkaantui ja joka paikan höylä Tatu Niemi pääsi esittämään taitojaan myös hyökkäyksenlinjan keskellä. Hyökkäyksen paletti hieman repeili kokoonpanomuutoksista, mutta Lautamatti omalla henkilökohtaisella urheilullisuudellaan juoksi uudet yritykset. Lautamatti ei seuraavilla yrityksillä aivan ollut samalla sivulla pallojen lentäessä karkeasti yli laitahyökkääjistään.

Neljännellä yrityksellä pallo toimitettiin tiukkaan rakoon Vanhalakalle oikealle puolelle, joka esitti huiman kiinnioton ja naarasi uudet yritykset. Hyökkäysvuoro päättyi maalin arvoiseen suoritukseen, kun Metsola oli karannut Joensuun puolustukselta syvään kuvaan ja pomminvarmasti nappasi pallon kiinni. Lautamatti juoksi itse lisäpisteet eli tilanteeksi 0-14.

Joensuun hyökkäys pääsi kentälle vielä ennen puoliajan loppua ja he alkoivat löytää rytmiään edeten vahvasti heittäen. Kuusankosken puolustuksen rangaistuksilla ja laitahyökkääjien #15 Joni Raitakiven ja #82 Markus Pesosen hyvillä kiinniotoilla susilauma liikkui lähelle Kuusankosken maalialuetta. Cowboys puolustus kesti kuitenkin tämän rynnistyksen ja kellon umpeutuessa tauolle lähdettiin 0-14 tilanteessa.

Joensuu pääsi aloittamaan toisen puoliajan hyökkäyksellä, mutta Cowboys puolustus oli äärimmäisen latautunut ja valmiina heti ensimmäisestä yrityksestä lähtien. Puolustuksen linjamies Jesperi Taina pääsi irti omasta blokistaan ja kävi niittaamassa pallonkantaja Immosen kauas aloituslinjan taakse. Tästä Joensuu ei toipunut vaan joutui heti luopumaan pallosta.

Alkoi seuraava Cowboysin pitkä hyökkäysvuoro, joka söi kellosta lähes puolet toisesta puoliajasta. Puolin ja toisin annettujen rangaistusten ja Lautamatin juoksujen jälkeen pallo asettui Joensuun kenttäpuoliskolle. Heittopelin aikana puolustava joukkue esti laitahyökkääjää virheen arvoisesti ja Cowboys pääsi aivan maalialueen läheisyyteen. Näiltä etäisyyksiltä ei lehmipoikien hyökkäys epäonnistunut vaan Lautamatti itse juoksi pallon TD:n arvoisesti maaliin. Lisäpisteyritys epäonnistui jälleen, joten tilanne 0-20.

Joensuun hyökkäys marssi kentälle hakemaan kavennusta, mutta Kuusankosken puolustuksen horisontissa siinsi häämöttävä nollapeli. Pelinrakentaja Palviainen juoksi mallikkaasti muutaman kerran kiertopeleillä pitkiä siivuja herättäen pientä toivoa Joensuun sivurajalla. Ne toiveet kuitenkin murskasi ikinuori #31 Joonas Nikula, joka singahti puolustuksen linjan päästä ja iskeytyi Joensuun pelinrakentajaan sellaisella voimalla, ettei hän vieläkään tiedä mikä luonnonvoima oli kyseessä. Taklauksen ansiosta pallo rähmättiin ja pallon noukki tukimies #23 Joonas Vanhatalo varmistaen hyökkäysvuoron siirtyvän takaisin Kuusankoskelle.

Kuusankosken hyökkäys tuli viimeistelemään ottelun. Heti ensimmäisellä yrityksellä Lautamatti löysi syvältä Joensuun kenttäpuoliskolta Vanhalakan, joka vastasi päivän komeimmasta kiinniotosta. Läheltä maaliviivaa Lautamatti löysi laitahyökkääjä Åhlströmin, joka viimeisteli hyökkäysvuoron päivän toisella maalillaan. Lisäpisteyrityksen epäonnistuessa tilanne 0-26.

Joensuu lähti vielä viimeiseen rynnistykseen ja eteni Immosen juoksuilla sekä Raitakiven ja Pesosen kiinniotoilla hyvin, mutta viimeistely ei onnistunut vieläkään. Lehmipoikien puolustus oli sitä kuuluisaa Kouvolan betonia ja piti Joensuun pois omalta maalialueeltaan. Puolustukselle timantinkova suoritus nollapelin muodossa ja matsin voitto kotiin.

Puolustuksen valmentaja Tatu Niemen mietteet Joensuun ottelusta ja turnauksesta:

"Nollapeli kertoo kaiken oleellisen. Koko puolustukselta yksikkönä mahtavaa suorittamista ja uudet pelaajat nostivat profiilia monella pykälällä. Koko turnauksen kuva oli nousujohteinen. Alkuun oli hakemista pelirytmin kanssa, tuli joitain huonoja kulmia ja sijoittumisia. Tason nousu oli huikeaa ekan matsin ensimmäisestä puoliajasta. Lopussa näki, että turha jännittäminen karisi pois ja jätkät nautti pelaamisesta. Tästä on hyvä jatkaa."

Päävalmentaja Mikko Lautamatin mietteet Joensuun ottelusta ja turnauksesta:

"Joensuun matsin alku oli hieman kokeileva. Mitään etukäteistietoa vastustajasta ei ollut, joten suuntaviivoja piti hakea. Jauhettiin omia pelejä eikä panikoitu vaikka vastoinkäymisiä tuli ja sapluuna oli vähän hakusessa. Pelin edetessä analysoitiin ja tuotiin hyökkäykseen elementtejä, joiden ajateltiin toimivan. Lopulta kelkka kääntyi ja hyviä onnistumisia alkoi tulla enemmän. Puolustuksen tasonnosto oli huikea ekasta pelistä. Noin kovaa pomppausta en ole varmaan ikinä nähnyt. Ehdottomasti päivän kovin suoritus. Mahtavaa duunia.

Kokonaisuutena turnaus oli timanttista p***aa! Turnausvoitto on aina kova! Tiivistettynä oli mahtava nähdä, että ne asiat, mitä ollaan syksystä asti jauhettu treeneissä, konkretisoitui kentällä. Tästä on hyvä jatkaa 13.7. järjestettävään kotiturnaukseen Voikkaalle. Treenataan hyvin pari viikkoa ja lähdetään hakemaan voittoputkelle jatkoa. Kaikki paikalle kannustamaan Cowboys voittoon!"