Super Bowl LIV

2.2.2020

Super Bowl LIV

NFL kausi huipentuu maanantai ja sunnuntain välisenä yönä pelattavaan Super Bowl 54. Ottelussa kohtaavat kaksi hyökkäysvoimaista joukkuetta kun AFC:n voittaja Kansas City Chiefs ja NFC:n San Francisco 49ers ottavat yhteen Miamissa Hard Rock Stadiumilla. 49ers esiintyi viimeksi Super Bowlissa vuonna 2013, jolloin joukkue hävisi Baltimore Ravensille. Chiefs vastaavasti on viimeksi pystynyt etenemään näiden kahden konferenssin finaalitapahtumaan vuonna 1970, minkä se myös voitti kukistaen Minnesota Vikingsin. Tässä ennakkopaketti mitä kannattaa seurata molempien joukkueiden osalta hyökkäyksen ja puolustuksen osalta.


Kouvolassa jännitetään ottelua Jimmy Talent Clubilla, joka näyttää matsin isolta screeniltä ja tarjolla on Super Bowl -valvojaisbuffet sekä tiski auki aina 05:n asti. 

Klikkaa tästä tapahtuman sivulle!


Alla Cowboysin puolustuksen koordinaattori Ilpo "Koutsi" Temosen ja joukkueenjohtaja Samu Niemelän näkemyksiä illan Super Bowl ottelusta.

Kun San Francisco 49ers hyökkää ja Kansas City Chiefs puolustaa:

49ersin päävalmentaja ja hyökkäyksen pelinkutsuja Kyle Shanahan on rakentanut laajan hyökkäyssysteemin, joka nojaa vahvaan juoksuhyökkäykseen. Nykyajan NFL:ssä on vahvasti heittopainotteisia hyökkäyksiä, mutta 49ers eteni maata pitkin runkosarjassa keskimäärin 144 jaardia per peli ja oli koko liigan toiseksi paras tässä kategoriassa. 49ers pyrkiikin varmasti heti pelin alusta käynnistämään vahvan juoksun kierrättämällä lahjakasta ja atleettista keskushyökkääjäryhmäänsä, joihin kuuluvat Raheem Mostert #31 (772 jaardia, 8 TD), Tevin Coleman #26 (554 jaardia, 6 TD) sekä Matt Breida #22 (623 jaardia, 1 TD). Erityismainintana nostetaan blokkaava keskushyökkääjä #44 Kyle Juszczyk, joka monipuolisuudellaan on yksi parhaimmistaan omalla pelipaikalla koko liigassa. Jos 49ers saa estabiloitua juoksupelinsä Chiefsiä vastaan, helpottaa se hyökkäystä johtavan pelinrakentajan #10 Jimmy Garoppolon heittopeliä huomattavasti. 49ers voi ensin hämätä juoksupeliä, jonka jälkeen pallo toimitetaankin ilmateitse laitahyökkääjien #19 Deebo Samuel, #18 Dante Pettis ja #17 Emmanuel Sanders suuntaan. Vaikka 49ers elää ja hengittää juoksupelinsä kautta, heidän heittohyökkäys on ollut myös tarvittaessa vahva. Heillä on myös tähtipelaaja sisempänä laitahyökkäänä #85 George Kittle (yli 1000 jaardia, 5TD), joka varmana kiinniottajana ja äärimmäisen kovana blokkaajana on monien mielestä oman pelipaikkansa paras ja yksi parhaista pelaajista koko liigassa. Hän on 49ersin hyökkäyksen tärkein yksittäinen pelaaja pelinrakentajan ohella eli häneen kannattaa kääntää katseet heidän hyökkäysvuoroilla.


Millä aseilla Kansas City Chiefs voi saada pysäytettyä 49ersin vahvan hyökkäyksen? Chiefsin puolustus oli runkosarjassa ajoittain helisemässä, mutta runkosarjan viimeisillä kierroksilla ja pudotuspeleissä se on parantanut otteitaan. Kansas Cityn puolustuksen liima on takapuolustaja Tyrann ”Honey Badger” Mathieu #32 (65 Tackles, 2 Sacks, 4 INT), joka kokemuksellaan ja monipuolisuudellaan häärää vuoroin takakentällä peittämässä laitahyökkääjiä ja välillä taklaamassa varmasti pallonkantajia lähempänä aloituslinjaa. Mathieu todennäköisesti tuodaan lähemmäs aloituslinjaa, lähtökohtaisesti pelaamaan 49ersin vaarallista juoksuvoimaa pois ja pakottaen San Franciscon heittämään palloa, missä se on tilastollisesti ollut heikompi. Chiefsin puolustuksen linjan onkin onnistuttava pelaamaan unelmaottelu ja voittamaan omat kamppailunsa 49ers hyökkäyksen linjaa vastaan. Ehdottomana puolustuksen linjan johtajana häärää Chris Jones #95 (23 Tackles, 9 Sacks, 1 Forced Fumble), joka 140kg elopainolla pyrkii tuhoamaan juoksu-uhkaa ja antamaan painetta 49ers pelinrakentajalle. Chiefs juoksupuolustus oli runkosarjassa vasta sijalla 26 antaen keskimäärin vastustajalle 128 jaardia. Kansas Cityn onkin keksittävä keinot hidastaa San Franciscon monipäistä juoksuhyökkäystä.

Kun San Francisco 49ers puolustaa ja Kansas City Chiefs hyökkää:

Kansas City Chiefsin hyökkäystä voi kuvata vain yhdellä sanalla; nopeus. Chiefsin hyökkäys nojaa nopeisiin laita- ja keskushyökkääjiin, jotka pystyvät karkaamaan puolustajilta ja etenemään nopeasti kentän toisesta päästä toiseen pallon kanssa. Laitahyökkääjäosasto pitää sisällään nimet Tyreek Hill #10 (58 kiinniottoa, 860 jaardia, 7 TD), Sammy Watkins #14 (52 kiinniottoa, 673 jaardia, 3 TD), Mecole Hardman #17 (26 kiinniottoa, 538 jaardia, 6 TD) ja sisempi laittahyökkääjä Travis Kelce #87 (97 kiinniottoa, 1229 jaardia, 5 TD). Heille on palloa tasaisesti jakanut Kansas Cityn kirkkain tähti eli pelinrakentaja Patrick Mahomes #15, jonka kaikki tekeminen tällä hetkellä on virheetöntä. Mahomes on heittää tarkasti ja syvälle palloa helpon näköisesti, mutta kykenee myös itse juoksemaan pallon kanssa tarvittaessa. 49ers puolustuksen täytyykin keksiä keinot millä tätä ihmepoikaa saadaan horjutettua. Chiefsin hyökkäys, toisin kuin 49ers, nojaa vahvasti heittoon ja se on toiminut koko kauden, aika ajoin jopa ylivoimaisen hyvin. 49ers puolustus tuskin pystyy pimentämään kaikkia kiinniottajia, mutta hidastaa sen pitää sitä voittaakseen ottelun.


Jos Kansas City Chiefsin hyökkäys vilisee talenttia niin vastassa heillä on myös suhteellisen nimekäs 49ers puolustus. Tässä asetelmassa katseet kääntyvät linjoihin. San Franciscon puolustuksen linjassa on nimittäin kivenkova nelikko tarkoituksena päästä kiinni pelinrakentaja Mahomesiin ennen kuin hän ehtii toimittamaan palloa laitahyökkääjilleen. Dee Ford #55 (10 Tackles, 6,5 Sacks, 2 Forced Fumbles), DeForest Buckner #99 (34 Tackles, 7,5 Sacks, 2 Forced Fumbles), Nick Bosa #97 (32 Tackles, 9 Sacks, 1 Forced Fumbles, 1 INT) ja Arik Armstead #91 (32 Tackles, 10 Sacks, 2 Forced Fumbles) ovat kyllä viikosta toiseen tuhonneet vastustajan hyökkäyksiä omilla suorituksillaan. Yksi ehdoton ottelun kulmakivistä on tämän nelikon ja Chiefsin hyökkäyksen linjan kamppailu. Mikäli Mahomes saa rauhassa heittää palloa, tulee 49ersin puolustuksen takakentälle pitkä ilta. Lukuunottamatta Super Bowl sormuksen omaavaa kulmapuolustajaa Richard Shermania #25 (48 Tackles, 3 INT) on takakenttä suhteellisen tasapaksu ja Kansas Cityn tuulennopeat laitahyökkääjät pystyvät varmasti tekemään tuhojaan heitä vastaan.

Kolme kovaa pointtia Kansas City Chiefs

• Hyökkäyksen linja vs 49ers puolustuksen linja

• Patrick Mahomesin johtama heittopelisirkus

• 49ers juoksupelin pysäytys

Kolme kovaa pointtia San Francisco 49ers

• Puolustuksessa paineen tuottaminen pelinrakentaja Patrick Mahomesille

• Juoksupelin toimiminen vahvan keskushyökkääjäryhmän kanssa

• Pelinrakentaja Jimmy Garoppolon onnistuminen heittotilanteissa

Joukkueilla on ollut pari viikkoa aikaa keksiä aseita vastustajan pään menoksi, joten on jännittävää nähdä millä keinoin 49ers yrittää pysäyttää Chiefsien heittoa ja vastaavasti mitä lääkkeitä heillä on tarjota 49ersin juoksua vastaan.

Veikkaankin että todellinen ratkaisu nähdään kuinka hyvin Chiefsien juoksu toimii ja vastaavasti kuinka 49ersien heitto uppoaa Kansasin takakenttään.